Wat is er te doen in Dordrecht?

Welkom in Dordrecht, een charmante stad doordrenkt van geschiedenis en gekoesterd door de rustige stromen van de Maas en de Merwede. an eeuwenoude monumenten en schilderachtige grachten tot moderne kunstgalerijen en gezellige cafés – deze stad heeft voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar culturele verrijking, actieve avonturen in de natuur, of gewoon wilt genieten van een rustige wandeling door de historische straten, Dordrecht heeft een overvloed aan mogelijkheden. Maar wat is er te doen in Dordrecht?

Wat is er te doen in Dordrecht? Dit moet je weten

Een van de opvallende kenmerken van Dordrecht is zijn rijke historie, weerspiegeld in het goed bewaarde historische centrum met prachtige oude gebouwen, pittoreske grachten en historische straatjes. Het is een stad doordrenkt van geschiedenis, een ideale plek voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

Kunstliefhebbers en evenementen

Voor kunstliefhebbers herbergt Dordrecht verschillende musea en galeries, waaronder het Dordts Patriciërshuis. Hier kun je een diverse en interessante collectie bekijken die de cultuur en geschiedenis van de stad en de regio Zuid-Holland weerspiegelt rond de 18e en 19e eeuw. Daarnaast zijn er regelmatig culturele evenementen, zoals exposities en kunstmarkten, die de bruisende kunst- en cultuurscene van de stad laten zien.

De stad organiseert jaarlijks diverse evenementen die een beroep doen op verschillende interesses. Zo is er de Dordtse Boekenmarkt voor boekenliefhebbers, Dordt in Stoom voor liefhebbers van stoommachines en nautische geschiedenis, en de Kerstmarkt voor een feestelijke sfeer rond de feestdagen. Deze evenementen trekken bezoekers uit de stad en ver daarbuiten.

Ideaal voor natuurliefhebbers

Voor natuurliefhebbers biedt Dordrecht prachtige groene gebieden en de nabijheid van Nationaal Park De Biesbosch, een uitgestrekt zoetwatergetijdengebied met unieke flora en fauna. Wandelen, fietsen en varen behoren tot de populaire activiteiten in deze natuurrijke omgeving.

Kortom, Dordrecht heeft voor ieder wat wils, van geschiedenis- en kunstliefhebbers tot natuurfanaten, en biedt een aantrekkelijke mix van historie, cultuur, kunst en natuur.

Wat is er te doen in Dordrecht? Een kijkje in de 18e eeuw

Bij het betreden van Het Dordts Patriciërshuis waan je je direct terug in de tijd. De zorgvuldig gereconstrueerde kamers ademen de sfeer van de 18e eeuw. Elk vertrek is met oog voor detail ingericht, met antiek meubilair, rijke stoffering en verfijnde decoraties die de levensstijl van die tijd weerspiegelen.

Stap in de schoenen van de gegoede burgerij uit de 18e eeuw en laat je inspireren door de elegantie en grandeur van deze historische periode. Het Dordts Patriciërshuis heet je van harte welkom om deze unieke ervaring te beleven en een duik te nemen in het verleden van welvarend Dordrecht.

Plan hier uw trip

Volg ons op Instagram

Wat is leuk om te doen in Dordrecht?

Dordrecht, met zijn rijke geschiedenis en pittoreske omgeving aan de rivier, biedt een scala aan leuke en interessante activiteiten voor bezoekers en bewoners. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen in Dordrecht:

Historische Wandeling: Verken de charmante oude binnenstad van Dordrecht te voet. De stad staat vol met historische gebouwen, grachten en straatjes. Bezoek de Grote Kerk, het Hof van Nederland en het Dordrechts Museum om meer te leren over de rijke geschiedenis van de stad.

Rondvaart op de Rivier: Geniet van een ontspannende boottocht op de rivier de Merwede. Verschillende rondvaartbedrijven bieden tours aan die je een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving bieden.

Natuurwandelingen: Ontdek de natuurlijke schoonheid van de Biesbosch, een groot zoetwatergetijdengebied in de buurt van Dordrecht. Je kunt hier wandelen, fietsen, kajakken en vogels spotten.

Kunst en Cultuur: Bezoek het Dordts Patriciërshuis, waar je een uitstekende collectie Nederlandse schilderkunst kunt bewonderen. Het Energiehuis is een andere culturele hotspot met live muziek, theater en exposities.

Evenementen en Festivals: Dordrecht organiseert het hele jaar door diverse evenementen en festivals. Het Dordt in Stoom evenement, een stoomfestival met historische stoommachines, is een lokale favoriet.

Shoppen en Dineren: Verken de winkels en boetieks in het historische centrum en geniet van de diverse eetgelegenheden, variërend van gezellige cafés tot gastronomische restaurants. Proef ook de lokale specialiteiten, zoals de Dordtse brokken.

Kinderactiviteiten: Voor gezinnen zijn er verschillende kindvriendelijke attracties, waaronder de Stadsboerderij en Speeltuin Weizigt, waar kinderen kunnen spelen en leren over de natuur.

Fietsen: Dordrecht en de omliggende regio bieden uitstekende fietsroutes. Huur een fiets en verken het prachtige landschap.

Dordrecht heeft voor ieder wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, natuur of gewoon wilt genieten van een ontspannen dag aan het water. Het is een stad die je uitnodigt om te verkennen en te genieten van zijn unieke charme.

Wat mag je niet missen in Dordrecht?

De Grote Kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk): Dit imposante gotische gebouw is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Dordrecht. Het heeft een opvallende toren die je kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Dordts Patriciërshuis: Een voormalig woonhuis dat is omgebouwd tot een museum, biedt het een intrigerend inzicht in het dagelijks leven van de 19e-eeuwse elite.

Biesbosch MuseumEiland: Gelegen net buiten Dordrecht, biedt dit museum een boeiende kijk op de Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied. Leer over de flora, fauna en de geschiedenis van dit prachtige natuurgebied.

Kunstrondje Dordt: Als je van kunst houdt, is dit een evenement dat je niet mag missen. Op elke eerste zondag van de maand openen een groot aantal kunstenaars, galerijen en ateliers hun deuren voor het publiek.

De Oude Haven: Een pittoreske plek om te wandelen langs historische schepen en charmante cafés. Het is vooral levendig in de zomermaanden.

Natuur in de Biesbosch: Ontdek de prachtige natuur van de Biesbosch per boot, kajak of te voet. Het is een uniek natuurgebied met kreken, rietvelden en wilde dieren.

Waar is Dordrecht om bekend?

Dordrecht is een stad in de provincie Zuid-Holland in Nederland en staat om verschillende redenen bekend:

Historische stad: Dordrecht is een van de oudste steden in Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met prachtige oude gebouwen, grachten en historische straten.

Waterstad: Dordrecht ligt op een eiland, omringd door rivieren, waaronder de Oude Maas, de Beneden-Merwede en de Noord. Dit heeft de stad altijd een belangrijke positie gegeven op het gebied van handel en scheepvaart.

Kunst en cultuur: Dordrecht heeft een levendige kunst- en cultuurscene, met verschillende musea en galeries. Het Dordrechts Museum bijvoorbeeld heeft een uitgebreide collectie schilderijen en kunstvoorwerpen, waaronder werken van bekende kunstenaars.

Evenementen: De stad organiseert jaarlijks verschillende evenementen, waaronder de Dordtse Boekenmarkt, Dordt in Stoom (een groot stoomfestival), en de Kerstmarkt. Deze evenementen trekken veel bezoekers uit zowel de stad als daarbuiten. Daarnaast worden er trouwerijen en vergaderingen gehouden in Dordrecht.

Architectuur: Dordrecht heeft een diversiteit aan architectonische stijlen, variërend van historische gebouwen tot moderne architectuur. Dit geeft de stad een gevarieerd en aantrekkelijk uiterlijk.

Natuur en groene ruimtes: Dordrecht is omgeven door water en heeft mooie groene gebieden, waaronder het Nationaal Park De Biesbosch, een uitgestrekt zoetwatergetijdengebied met unieke flora en fauna.

Hoe heette Dordrecht vroeger?

Dordrecht heeft in de loop van de geschiedenis verschillende namen gehad. In de oudheid stond de stad bekend als ‘Thuredrech’, ‘Dordracum’ of ‘Dordrechtum’. Deze namen zijn afgeleid van de ligging van de stad aan een doorwaadbare plaats (drech) in de rivier de Thure (een oude naam voor de rivier de Merwede).

In middeleeuwse documenten en teksten wordt Dordrecht vaak aangeduid als ‘Dordregt’ of vergelijkbare spellingen, afhankelijk van de taal en tijdperk. De stad staat ook bekend als ‘Dordrecht’ in modern Nederlands, de naam die tegenwoordig wordt gebruikt.

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.

Huur een ruimte

Het historisch decor van het Dordts Patriciërshuis is zeer gewild voor vergaderingen, events, fotoshoots en bruiloften.    *Verplicht