09

Keldercomplex

In het uitgebreide keldercomplex bevindt u zich letterlijk het dichtst op de geschiedenis van het huis. Ook dit is zeker nu nog een trip waard. De oudste delen gaan terug tot het midden van de zeventiende eeuw, de vroegste bouwfase van het huis. Een deel van de nog oudere stadsmuur, waarover het huis is gebouwd, is hier zichtbaar.

Ook bevindt zich er een achttiende-eeuwse bediendenkeuken (zomerkeuken), die net als de ronde Maaskamer een prachtig uitzicht biedt over het drierivieren punt. In deze ruimte bieden wij u graag een kopje koffie of thee aan.

De kelders lenen zich bij uitstek tot het vertellen van verhalen: de krochten van het verleden, met donkere hoeken, gangen, zware balken en doorkijkjes. Hier kan de bezoeker het verleden van het Patriciërshuis, en daarmee dat van Holland, ervaren. In één van de kelders aan de straatkant wordt de film “Het ontstaan van het Koninkrijk” vertoond.

Aan bod komt de patriottenrevolutie, de Franse revolutionaire troepen en de bezetting door Napoleon. Het toont de Franse beschieting van Dordrecht in 1813, en de lokale helden die vijandelijk vuur trotseerden. Een vaak onderbelichte fase in de Hollandse geschiedenis, vormde dit revolutionaire, gewelddadige tijdvak tussen 1780 en 1815 in hoge mate het moderne Nederland. 

Lees meer