Reden #9

Keldercomplex

In het uitgebreide keldercomplex bevindt u zich letterlijk het dichtst op de geschiedenis van het huis. Ook dit is zeker nu nog een trip waard. De oudste delen gaan terug tot het midden van de zeventiende eeuw, de vroegste bouwfase van het huis. Een deel van de nog oudere stadsmuur, waarover het huis is gebouwd, is hier zichtbaar.

Ook bevindt zich er een achttiende-eeuwse bediendenkeuken (zomerkeuken), die net als de ronde Maaskamer een prachtig uitzicht biedt over het drierivieren punt. In deze ruimte bieden wij u graag een kopje koffie of thee aan.

De kelders lenen zich bij uitstek tot het vertellen van verhalen: de krochten van het verleden, met donkere hoeken, gangen, zware balken en doorkijkjes. Hier kan de bezoeker het verleden van het Patriciërshuis, en daarmee dat van Holland, ervaren. In één van de kelders aan de straatkant wordt de film “Het ontstaan van het Koninkrijk” vertoond.

Aan bod komt de patriottenrevolutie, de Franse revolutionaire troepen en de bezetting door Napoleon. Het toont de Franse beschieting van Dordrecht in 1813, en de lokale helden die vijandelijk vuur trotseerden. Een vaak onderbelichte fase in de Hollandse geschiedenis, vormde dit revolutionaire, gewelddadige tijdvak tussen 1780 en 1815 in hoge mate het moderne Nederland. Nog een reden:

Alle redenen:

Over het Dordts Patriciërshuis

Vooraanzicht
Maaskamer
In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.