Museum

Begane grond

Alsof de bewoners even voor een boodschap weg zijn. In die sfeer komt u binnen. Zodra de voordeur openzwaait waant u zich in het huis van een voorname familie.

In de voorkamer links wordt u welkom geheten door één van de enthousiaste vrijwilligers aan wie u uw jas en tas kunt afgeven. U kunt in deze kamer onder andere een haardstuk bewonderen van Cornelis Kuipers dat sinds 1787 op deze plek bewaard is gebleven.

In de voorkamer rechts heeft u een prachtig uitzicht op de sfeervolle Wolwevershaven. In deze kamer bevinden zich twee prachtige bloemstillevens van deze schilder. Deze zijn altijd in zijn familiebezit geweest en derhalve nooit voor de verkoop bestemd geweest.

Lopend door de lange gang passeert u de knusse keuken. Daarna volgen de eetkamer en de prachtige Maaskamer. De ronde Maaskamer heeft een uniek uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Nederland. Links de Oude Maas, rechts de Beneden Merwede en recht vooruit stroomt de Noord. Ontdek ook de fraai weggewerkte details in deze kamer.

Eerste verdieping

Op deze verdieping bevinden zich de voormalige kinderslaapkamers, die thans zijn ingericht als expositieruimtes waar diverse wisseltentoonstellingen worden gepresenteerd.

Zolderverdieping

Bezoek ook de authentieke zolder waar originele droogstokken hangen en de dienstbodekamers te vinden zijn. In deze ruimte wordt eveneens een film vertoond over de transformatie van het pand van woonhuis tot museum en over de collectie.

Kelding

Na een intensieve verbouwing, die inclusief voorbereiding twee jaar heeft geduurd, is ook de kelder te bezoeken. Op de vloer zijn authentieke 17de eeuwse plavuizen aangebracht. In de zomerkeuken kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee genieten van het uitzicht en uw bezoek aan het museum nog even op u in laten werken.

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.