Collectie

schilders dordrecht 17e en 18e eeuw

Dordtse Schilderijen en tekeningen

Het Dordts Patriciërshuis bezit een collectie schilderijen en tekeningen van Dordtse schilders, die werkzaam waren aan het einde van de 18de – begin 19de eeuw. Bijzonder zijn de haardstukken van de Dordtse kunstenaar Cornelis Kuipers. Deze schilder was een tijdgenoot van de veel bekendere broers Abraham en Jacob van Strij.

Cornelis Kuipers is geboren op 23 juli 1739 als zoon van Hendrik Kuipers en Cornelia van Nispen. Hij brengt zijn leertijd door in Den Haag en vestigt zich na zijn opleiding weer in zijn geboortestad Dordrecht. Naast schoorsteenstukken schildert Kuipers landschappen, bloemstukken en een groepsportret van de Dordtse familie Blussé. Tevens vervaardigt hij een serie behangselschilderijen. Deze zijn helaas in een zeer slechte staat en bevinden zich in het Stadsdepot van Dordrecht.

De collectie bevat naast werken van Cornelis Kuipers, ook werken van onder andere A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh. Verder heeft het museum kunstwerken en 18de eeuwse gebruiksvoorwerpen in bruikleen gekregen van het Dordrechts Museum en het museum Huis van Gijn.

Meubels

De inrichting van het Dordts Patriciërshuis bestaat uit een brede collectie meubels in Lodewijk XVI-stijl en diverse gebruiksvoorwerpen uit die periode.

Gebruiksvoorwerpen

Het Dordts Patriciërshuis heeft een verzameling achttiende eeuwse gebruiksvoorwerpen om het tijdsbeeld in het knusse huismuseum compleet te maken.

Recente aanwinst

Recentelijk heeft het museum bij Kunsthandel Frides Laméris te Amsterdam een 18de eeuwse “pyramid of glass” kunnen verwerven. Deze werden als “centre piece” tijdens het dessert in het midden van de tafel neergezet. Een piramide (of toren) van glas bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde tazza’s met daarop kleine glazen van verschillende vorm. Een dessert toren met het heldere en glanzende loodglas, de vele kleuren van vruchten en desserts zorgden voor een indrukwekkend effect. Voor zover bekend bevinden zich geen “pyramids of glass” in Nederlandse musea! Meer informatie over deze aanwinst valt te lezen in de bijdrage van Anna Laméris in het boek, dat ter gelegenheid van het eerste lustrum is verschenen.

Benieuwd naar wat ons museum uniek maat? Lees hier meer over dit unieke museum in Dordrecht!

desserttoren in vitrine
Collectie 1

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.