Een uniek museum in dordrecht

In ons museum in Dordrecht ontdekt u hoe rijke burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in Lodewijk XVI-stijl. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa.

Museum in dordrecht
Een uniek museum in dordrecht 1

Het Dordts Patriciërshuis beschikt over een collectie van Dordtse schilders die werkzaam waren aan het einde van de 18e en begin van de 19e eeuw. Het museum werd in 2011 in Dordrecht geopend en wordt door vele bezoekers gezien als een aanwinst voor Dordrecht. Komt u ook ons huismuseum bezoeken?

Schilderijen uit de 18e en 19e eeuw

In ons museum in Dordrecht ontdekt u prachtige schilderijen en tekeningen van kunstenaars uit Dordrecht, die daar werkzaam waren omstreeks 1800. De bekendste en meest getalenteerde Dordtse schilder in de 18de eeuw was ongetwijfeld Aert Schouman (1710-1792), van wie drie werken in de collectie aanwezig zijn. Eén van de topstukken uit de collectie is een strandgezicht van J.C. Schotel (1787-1838) die grote waardering ontving uit binnen- en buitenland.

museum Dordrecht
Een uniek museum in dordrecht 2

De collectie schilderkunst

De collectie Nederlandse schilderkunst bestaat verder uit landschappen, genrevoorstellingen en portretten. In het pand bevinden zich ook twee haardstukken van Cornelis Kuipers. Tot de hoogtepunten van zijn werk worden twee prachtige bloemstillevens gerekend die te zien zijn aan weerszijden van de haard in het “Groot Salet”.

Ervaringen van anderen over ons museum in Dordrecht

Het Dordts Patriciërshuis is een bekend en geliefd museum in Dordrecht. Echter blijven we ons verbeteren om een onvergetelijk bezoek te verzorgen. Ben je benieuwd naar wat eerdere bezoekers van het Dordts Patriciërshuis vinden? Bekijk dan onderstaand een aantal Google reviews over ons museum:

Ervaring van: Martinette Boonekamp

Wat een prachtige verrassing is dit huis! De verhalen van de medewerkers maken het tot een bijzondere ervaring om hier rond te kijken. Van harte aanbevolen!

Ervaring van: Bart Pluijmers

Een pareltje van de musea in Dordrecht! Verrassend pand, prachtig uitzicht, boeiende informatie via beeld & geluid, een lekkere kop koffie/thee!

Ervaring van: Frank Bogers

Een fantastische plek waar je alles kunt vinden over de mooie historische stad Dordrecht.

Ervaring van: Kees de Leeuw

Echt een ervaring om door dit oude patriciërshuis te lopen. Het museum in Dordrecht ligt prachtig met de rivier aan de ene kant en de oude haven aan de andere kant. Mooi authentiek ingerichte kamers. Geen museum, maar echt een huis van de gegoede burgerij zoals dat er toen uitzag. Een aanrader!

Ervaring van: Judith van der Louw

Erg leuk om dit museum in Dordrecht te bezoeken. Ontvangst door 2 vrijwilligsters bijzonder vriendelijk.

Ervaring van: Willem Smouter

Een leuk klein museum, je komt gewoon op bezoek in een of patriciërs huis, vriendelijke vrijwilligers. Klik eerst naar zolder hoor onder meer een video met uitleg en dan dan af naar de stijlkamers. Wij kregen thee in de keuken er zomaar bij.

Ervaring van: Ronald

Mooi historisch herenhuis met prachtig uitzicht op de binnenvaart. Het huis geeft een mooi inzicht in het leven van vroeger. Het museum is niet al te groot.
Personeel is vriendelijk en de sfeer is gemoedelijk.

Ervaring van: Olaf van der Hee

Bijzonder om dit historische pand te bezoeken dat prachtig is gelegen in de historische binnenstad. Het museum in Dordrecht beschikt over een aantal bijzondere kamers met 18e eeuwse meubelen en schilderijen. Maar het fijnste waren hier de twee zeer vriendelijke gastvrouwen die mij verrasten met een kopje koffie in de historische salon.

museum dordrecht
Een uniek museum in dordrecht 5

Wat is er te doen in Dordrecht?

Dordrecht is een van de oudste steden van Nederland. Het is rijk aan prachtige musea, waaronder het Dordts Patriciërshuis. In ons museum in Dordrecht ontdekt u hoe rijke burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. Aanschouw bekende schilders, zoals Cornelis Kuipers

Wat is er te zien in Dordrecht?

Dordrecht is een historische stad in Nederland en biedt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en attracties voor bezoekers. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die je kunt zien en doen in Dordrecht:

1. Historische binnenstad: Dordrecht heeft een prachtig bewaarde historische binnenstad met smalle straatjes, grachten en oude gebouwen. Je kunt hier wandelen en genieten van de sfeer van de middeleeuwen.

2. Dordts Patriciërshuis: Dit museum in Dordrecht biedt een inkijkje in het leven van de Dordtse elite in de 18e eeuw. Je kunt kamers, kunst en verzamelobjecten uit die periode bewonderen.

3. Grote Kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk): Deze imposante kerk is een van de meest opvallende gebouwen in Dordrecht en heeft een indrukwekkende toren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

4. De Biesbosch: Dit nationale park ligt vlakbij Dordrecht en is een uitgestrekt moeras- en rivierlandschap. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, varen, vogels spotten en genieten van de natuur.

5. Kunst aan de Kade: Dit is een kunstroute langs de Dordtse havens, waar je kunstwerken in de openbare ruimte kunt bewonderen.

Wat is er te beleven in Dordrecht?

Stap binnen in onze weelderige wereld van het Dordts Patriciërshuis, waar we je meenemen naar het hart van de 18e eeuwse grandeur. In het sfeervolle museum in Dordrecht, kun je een betoverende reis maken naar het verleden, naar de hoogtijdagen van de Dordtse elite.

We laten je meeslepen door de weelde van de inrichting en onze verfijnde kunstcollectie. Ons museum in Dordrecht onthult het leven van de welgestelde Dordtse burgers, hun culturele smaak en sociale status in een tijd van elegantie en verfijning.

Bewonder onze prachtige kamers, rijk gedecoreerd met authentieke meubels, schilderijen en porselein. Elke kamer vertelt een uniek verhaal over de levensstijl en het welzijn van onze voorouders. Van onze majestueuze balzaal tot de intieme boudoirs, je zult versteld staan van de weelde en de aandacht voor detail.

Onze kunstcollectie omvat meesterwerken uit de 18e eeuw en biedt je de zeldzame kans om de schoonheid en verfijning van die periode te ervaren. Schilderijen, sculpturen en decoratieve kunstvoorwerpen getuigen van een tijd van culturele bloei en esthetische pracht.

Hoe heette Dordrecht vroeger?

Dordrecht heeft in de loop van de geschiedenis verschillende namen gehad, afhankelijk van de periode en heersende machten. Een van de vroegere namen van Dordrecht was “Thuredrech”, wat “doorwaadbare plaats in de rivier de Thure” betekent. Later werd het bekend als “Dordt”.

Tijdens de Romeinse periode stond het gebied bekend als “Dordracum”. In de middeleeuwen was het ook bekend als “Dordracum” en “Dordracensis”. In de 12e eeuw kreeg Dordrecht stadsrechten en werd het een belangrijk handelscentrum in de regio.

Het is belangrijk op te merken dat de naam van een stad in de loop van de geschiedenis kan veranderen als gevolg van culturele, taalkundige of politieke invloeden, en dat namen in de loop der tijd kunnen evolueren.

Volg ons hier op Instagram

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.

Post Image