Reden #11

De Wolwevershaven

De geschiedenis van het Dordts Patriciërshuis is onlosmakelijk verbonden aan het Dordtse havengebied. Het is een van de mooiste panden aan de zeventiende-eeuwse Wolwevershaven. Rondom de haven ontstond nieuwe handel en nijverheid en verrezen huizen van koopmannen, waaronder het Dordts Patriciërshuis. Prachtig om rond te wandelen, op weg naar het huis.

Dankzij digitale 3D-reconstructie kan de bezoeker met een telefoon vanaf een aantal gezichtspunten (‘hotspots’) langs de haven om zich heen kijken. Hij of zij ziet hoe de Wolwevershaven er op verschillende momenten in de geschiedenis bijlag. Langs de haven lopen wordt zo letterlijk door het verleden lopen. Men ziet hoe een gebied van stadsmuur en zandbanken uitgroeide tot bloeiende haven met imposante woon- en pakhuizen.

Aan de digitale reconstructie wordt achterliggende informatie gekoppeld. Ter plekke, op de hotspots kan deze via ‘tags’ worden aangeklikt. Hoe oud is een bepaalde gevel en wie woonde hier? Welke schilderijen zijn hier ooit gemaakt, welke gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden? Bij interesse kan er worden doorgeklikt voor meer achterliggende informatie. Hiermee wordt ook het onzichtbare verleden ‘achter’ het zichtbare toegankelijk. Deze interactieve virtuele beleving van het verleden is vooralsnog uniek in Nederland. 

Download hier de app (Apple Appstore / Google Playstore), of ga naar de website via onderstaande knop:

De Wolwevershaven 1Nog een reden:

Alle redenen:

Over het Dordts Patriciërshuis

Vooraanzicht
Maaskamer
In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.