11

De Wolwevershaven

De geschiedenis van het Dordts Patriciërshuis is onlosmakelijk verbonden aan het Dordtse havengebied. Het is een van de mooiste panden aan de zeventiende-eeuwse Wolwevershaven. Rondom de haven ontstond nieuwe handel en nijverheid en verrezen huizen van koopmannen, waaronder het Dordts Patriciërshuis. Prachtig om rond te wandelen, op weg naar het huis.

Dankzij digitale 3D-reconstructie kan de bezoeker met een telefoon vanaf een aantal gezichtspunten (‘hotspots’) langs de haven om zich heen kijken. Hij of zij ziet hoe de Wolwevershaven er op verschillende momenten in de geschiedenis bijlag. Langs de haven lopen wordt zo letterlijk door het verleden lopen. Men ziet hoe een gebied van stadsmuur en zandbanken uitgroeide tot bloeiende haven met imposante woon- en pakhuizen.

Aan de digitale reconstructie wordt achterliggende informatie gekoppeld. Ter plekke, op de hotspots kan deze via ‘tags’ worden aangeklikt. Hoe oud is een bepaalde gevel en wie woonde hier? Welke schilderijen zijn hier ooit gemaakt, welke gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden? Bij interesse kan er worden doorgeklikt voor meer achterliggende informatie. Hiermee wordt ook het onzichtbare verleden ‘achter’ het zichtbare toegankelijk. Deze interactieve virtuele beleving van het verleden is vooralsnog uniek in Nederland. 

Download hier de app (Apple Appstore / Google Playstore), of ga naar de website via onderstaande knop: