Landschappen en dierstukken van Dordtse meesters

De tentoonstelling Landschappen en dierstukken van Dordtse meesters is van 29 maart 2023 t/m 22 september 2023

Landschappen en dierstukken van Dordtse meesters 1

De collectie tekeningen en prenten die in het bezit zijn van het Dordts Patriciërshuis bestaat uit enige tientallen werken. Zij vangt aan met Aart Schouman (1710-1792) en eindigt met George Adam Schmidt (1791-1844) als het geboortejaar als richtlijn wordt genomen.

Afgebeeld is een aquarel van één van de navolgers van Aert Schouman, Willem van Leen (1753-1825). Van Leen was, nadat hij onderricht had genoten in de schilderswinkel van zijn vader Jan, onder anderen leerling van de behangselschilder Joris Ponse (1723-1783). Ponse, die op zijn beurt bij Schouman in de leer was geweest, had zich in navolging van zijn leermeester op het schilderen van vogelstukken toegelegd. Van omstreeks 1773 tot 1776 verbleef Van Leen in Parijs, waar hij als schilder van bloemstillevens werkzaam was, gevolgd door nog twee verblijven daar (1788-1789 en 1808-1809). Schoumans invloed in het werk van Van Leen kan goed worden geïllustreerd met deze tekening waarop twee mannetjes roodmasker-dwergpagegaaien op een tak zijn neergestreken. Deze ongeveer 15 cm grote vogels leven in groepen van 20 tot 30 stuks op de savannen in centraal en west centraal Afrika.,

De tekening is diverse malen uitgeleend aan andere musea, laatstelijk aan het Dordrechts museum.

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.