Bewoner geschiedenis

Het Dordtse gemeentebestuur besluit in 1609 de Wolwevershaven uit te graven. Hierdoor ontstaat meer doorstroming waardoor de Nieuwe Haven niet meer door verzanding ontoegankelijk wordt. Aan weerszijden van de Wolwevershaven worden kades aangelegd waarlangs zich aanvankelijk voornamelijk bedrijven vestigen. Tijdens een vergadering van de Oudraad in 1645, wordt besloten ook woningen op de kade te bouwen om zo de lakenhandel een impuls te geven.

Nieuwbouw in 1649

Op 29 juni 1649 koopt Jacob Trip (zoon van Jacob Trip en Margaretha de Geer) een perceel grond op de kade. Zowel van vaders- als moederszijde houdt deze invloedrijke familie zich bezig met de handel in ijzer en wapens.
Jacob is een zwager van Johan van Neurenberg, de bouwheer van het pand aan de Nieuwe Haven, waarin tegenwoordig het museum Huis van Gijn is gevestigd. Twee broers van Jacob hebben opdracht gegeven voor de bouw van het beroemde ‘Trippenhuis’ in Amsterdam. Dat was destijds het grootste woonhuis van Amsterdam. Tegenwoordig is daarin de Academie van Wetenschappen gevestigd.

Verbreding van het pand

In 1733 voegt mr. J. Reepmaker de twee aangrenzende panden samen waardoor de buitenzijde van het pand aan de Wolwevershaven zijn huidige uitstraling krijgt. Op het statige bordes poseren regelmatig bruidsparen voor hun huwelijksreportage.

Aanbouw aan de rivierzijde

Aan het einde van de 18e eeuw zijn de bewoners zich terdege bewust van de unieke ligging. Rond 1780 geeft mr. Pompejus Hoeufft opdracht voor de bouw van de Maaskamer. Deze kamer is geheel in de oorspronkelijke Lodewijk XVI-stijl bewaard gebleven. De overige vertrekken van het huis zijn in deze periode eveneens in deze stijl ingericht.

Burgemeesterwoning

In de gang doorboren zes pennen de muur. Hieraan werden de hellebaarden van de dienaars die de burgemeester steeds volgden opgehangen. Het zijn de stille getuigen uit de tijd van burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Hij bewoonde het huis tot 1793.

Mevrouw A. Balm-Kok heeft de gehele bewonersgeschiedenis in kaart gebracht. Klik hier als u deze wilt bekijken.

In 2015 is door een aantal leden van de AWN, Afdeling Lek en Merwestreek een bouwhistorisch onderzoek verricht. Klik hier als u dit rapport wilt bekijken.

Over het Dordts Patriciërshuis

In ons museum in Dordrecht ontdek je hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. De stijlkamers op de begane grond zijn ingericht in de stijl van Lodewijk XVI. De blikvanger van het museum is de ronde Maaskamer met uitzicht op het drukste drie-rivierenpunt van Europa.

In de sfeervolle kelder vinden vaak exposities van hedendaagse kunst plaats. In deze ruimte met haar historische balken en unieke doorkijkjes worden ook twee historische films vertoond, zodat geïnteresseerden in onze vaderlandse geschiedenis ook aan hun trekken komen.

Zoals valt terug te lezen in de vele positieve google reviews biedt ons museum in Dordrecht een “one stop shop” voor een leuke en leerzame middag waarbij ook iets te beleven valt voor uw (klein)kinderen! Terwijl u geniet van een gratis kopje koffie of thee vertellen onze gepassioneerde vrijwilligers u graag meer over dit bijzondere pand, dat tot voor kort nog als woonhuis in gebruik was.

Buiten openingstijden van het museum kunt u ook bij ons terecht voor trouwfoto’s, fotoshoots, vergaderingen en private dining.

Plan uw trip

Het Dordts Patriciërshuis is open van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig. Tickets zijn verkrijgbaar in het museum.

Plan uw trip

Ruimte boeken?

Het Dordts Patriciershuis brengt elk event verdieping. Lees meer over de mogelijkheden:

Mogelijkheden / contact