"Het is slegts kindergoet" (1 juli 2015 – 30 juni 2016)

De titel is deels niet wat het lijkt, want een deel van het “kindergoet” blijkt voor gebruik door volwassenen gemaakt te zijn. Het zal de periode tweede helft 18e eeuw – eerste helft 19e eeuw beslaan. De bedoeling is de beschouwer, en dan vooral de kinderen, aan het denken te zetten of het nu kinderspul is, of voor volwassenen bestemd is. Het overgrote deel is afkomstig uit een particuliere collectie.

Zo zullen voorwerpen getoond worden op het gebied van thee serviezen. Het kinderserviesje, met de volwassen versie er naast. Maar ook de 18e eeuwse kleine Chinese theekopjes en schotels en trekpotjes, die ogenschijnlijk kinderserviezen zijn, maar voor volwassenen gebruik bestemd zijn. Grote Chinese vazen, met als contrast een heel klein vaasje. Een kindervaasje? Neen, een porseleinen theebusje.

Een ander voorbeeld is het diner servies. Een grote Engelse terrine, en de kinderversie daarvan. En twee kleine Chinese dekschaaltjes. Kinderservies? Neen, delicatessen schaaltjes.

Boeken, kandelaars, zilver, beurzen, beursjes, tashaken en tashaakjes, etc. Keukengerei, zoals koperen pannen, puddingvormen, etc. Portretten op normaal formaat, maar ook de miniatuurversies.

Op het gebied van muziekinstrumenten zullen getoond worden een normale tafelpiano eind 18e eeuw, een reispianootje (klein, maar voor volwassenen) en een unieke kinder-tafelpiano, een miniatuur model dat in bruikleen werd verkregen van het Fichcocks’ Musical Instrument Museum in Kent (UK). Een Franse jachthoorn en een zakformaat jachthoorn, dat een kinderhoorntje lijkt, maar toch een echte jachthoorn is. Een lange baroktrompet, en wat kinderversies, etc.

Op het gebied van strijkinstrumenten een normale viool, een kwartviool (voor kinderen), een miniatuurviool (een verzamelaars-object, dus beslist niet voor kinderen, hoewel het anders doet vermoeden).