JE ZIET ZE VLIEGEN!

Vanaf 30 augustus 2014 organiseert het Dordts Patriciërshuis een bijzondere tentoonstelling die pracht van het Patriciërshuis combineert met de schoonheid in de natuur! Het museum heeft twee Nederlandse fotografen bereid gevonden om een selectie te maken uit hun beste werk. Lars Soerink en Luc Hoogenstein werken en werkten voor Vogelbescherming Nederland en hebben in de loop der jaren de meest fantastische foto’s van vogels gemaakt.

Met de gemiddelde telefoon kunnen mooie foto’s gemaakt worden, maar om vliegensvlugge vogels in een beeld te kunnen vangen is veel geduld en uithoudingsvermogen nodig. Hoogenstein en Soerink bezitten niet alleen het talent om hetgeen zij zien om te zetten in een foto, maar zij beschikken ook over een eindeloos engelengeduld! Een selectie van de resultaten van deze inspanningen hangen dit najaar door het hele museum heen.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is terug te herleiden tot de periode waarin het Dordts Patriciërshuis zijn huidige vorm kreeg: het einde van de achttiende eeuw. In deze periode verscheen het eerste deel van Nederlandsche Vogelen. Cornelius Nozeman had een grote interesse in biologie en beschreef een aantal in Nederland voorkomende vogels. Wat het boek bijzonder maakt is dat er naast de beschrijvingen ook nauwkeurige gravures zijn opgenomen van de vogels. Het beschrijven, het maken van de gravures en het inkleuren ervan was een tijdrovende klus en deel twee verscheen pas nadat Nozeman was overleden. Uiteindelijk zou het vijfde en laatste deel 59 jaar na het eerste deel verschijnen.

Of vogels nu beschreven, getekend of gefotografeerd worden, geduld en uithoudingsvermogen is een noodzakelijk gegeven! Hier link naar digitale versie van Nederlandsche vogelen: http://www.kb.nl/bladerboeken/nederlandsche-vogelen

Het Dordts Patriciërshuis is zeer gelukkig dat het één van de delen in bruikleen kan krijgen van Museum Meermanno | Huis van het Boek, ’s werelds oudste boekenmuseum in Den Haag. Ook in dat museum vindt er in het najaar een grote tentoonstelling plaats. VOGELS! Duizend jaar vogels in honderden boeken. www.meermanno.nl

Uit de eigen collectie van het Dordts Patriciërshuis is een haardstuk van Cornelis Kuipers te zien alsmede een aquarel van Willem van Leen. Deze is voor het laatst in 1994 in het Rembrandthuis tentoongesteld en behoorde tot de beroemde “Unicorno-collectie”.


Cornelis Kuipers:
Schoorsteenstuk met goudfazanten

Willem van Leen:
Twee parkieten op een tak

 

 

FOTOWEDSTRIJD

Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft het Dordts Patriciërshuis een fotowedstrijd uitgeschreven voor hobbyfotografen.

De winnende foto’s  komen in groot formaat in het museum te hangen! De jury bestaat uit Maartje de Haan, directeur van Museum Meermanno, Loes van Harrevelt, conservator bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Luc Hoogenstein, fotograaf en Lars Soerink, fotograaf.